Centerpartiet

Utrikes- och biståndspolitik:

“Vi vill att svensk utrikespolitik tydligt ska stå upp för de liberala värden som byggt välstånd, fred och internationell stabilitet. Vi arbetar för alla människors lika värde och rättigheter, oberoende rättsväsende, fri företagsamhet, frihandel samt internationell samverkan byggd på internationell rätt.

Centerpartiet vill:

  • Att svensk utrikespolitik ska försvara och främja den liberala demokratin

  • Att länders rätt till självbestämmande ska vara central i den liberala rättsordning byggd på internationell rätt som vi lever i

  • Använda Norden, EU och FN för att sätta tyngd bakom vår utrikespolitik.”

“Vår utrikespolitik går ut på att knyta samman människor. Vi vill se en samlad utrikespolitik för samarbete, bistånd, handel, säkerhet och klimat. Det är vägen fram för en hållbar utveckling. Vi får aldrig ge oss för auktoritära krafter som hotar överenskomna spelregler och den globala ordningen.

Centerpartiet vill:

  • Att Sverige ska stå upp för enprocentsmålet i biståndet

  • Att den transatlantiska länken, det vill säga samarbetet mellan Europa och USA, utvecklas

  • Att EU ska förhandla fram fler frihandelsavtal”

Försvarspolitik:

“Vi lever i en värld som är mer orolig och osäker än på länge. Vi kan inte utesluta att Sverige blir inblandad i en militär konflikt. Sverige behöver därför ett starkare militärt försvar. Ett försvar som kan skydda vårt lands gränser, vår demokrati och oss som bor här.

Centerpartiet vill:

  • Att hela landet ska kunna försvaras, och att försvaret ska finnas i hela landet.

  • Att försvaretska fortsätta växa och få mer pengar.

  • Att vi som bor här ska vilja vara en del av försvaret och bidra till att Sverige kan försvaras.”

 

Kristdemokraterna

Utrikes- och biståndspolitik:

“Svensk utrikespolitik ska fokusera på att stödja frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Vi har en skyldighet att bistå människor i nöd med hjälp oavsett var i världen de befinner sig och vi i Sverige måste vara beredda att försvara de mänskliga rättigheterna.

Utöver detta ska utrikespolitiken främja handel mellan nationer. Frihandel och marknadsekonomi är vägen framåt för att lyfta människor ur fattigdom. Utifrån dessa grundläggande principer ska utrikespolitiken främja svenska intressen i omvärlden.

Vi ser fundamentalism och spänningar mellan stater växa fram på flera håll i världen. Människor förtrycks, fördrivs och mördas på grund av sin tro eller sexuella läggning. Den internationella terrorismen är ett konstant hot. Länder med icke-demokratiska agendor lägger sig i demokratiska länders val och desinformation har växt till ett internationellt problem.

Förenta nationerna (FN) är samtidigt handlingsförlamat på grund av vetorätten i säkerhetsrådet. Med tanke på världsutvecklingen skulle vi behöva ett mer effektivt FN som kan agera resolut. Det behövs en fungerande allians i världen mellan de krafter som tror på frihet, demokrati och varje människas unika och okränkbara värde. Samtidigt behövs en regering i Sverige som vågar föra en utrikespolitik värd namnet – en politik som står upp för mänskliga rättigheter.”

Försvarspolitik:

“Sveriges försvar är för litet för att kunna möta det allvarliga säkerhetspolitiska läget. Det svenska försvaret ska kunna möta ett väpnat angrepp mot Sverige. Medborgarnas frihet och trygghet i det dagliga livet bygger ytterst på att staten kan tillgodose såväl inre som yttre säkerhet. Ett starkt försvar av Sverige innebär också ett starkt försvar av friheten, demokratin och respekten för människovärdet. Kristdemokraterna anser därför att ett starkt försvar alltid ska vara en av statens viktigaste uppgifter.”

 

Liberalerna

Utrikes- och biståndspolitik:

“Sverige är ett litet land med stor möjlighet till påverkan. Därför driver vi en utrikespolitik som står upp mot diktaturer och andra skurkstater, stöttar internationella organ som arbetar för frihet och demokrati och genomgående kämpar för en bättre värld genom fred, frihet och frihandel, samt ett generöst svenskt bistånd.

Ensam är bara ensam, tillsammans är vi starka. Därför driver vi för ett starkt samarbete med EU, FN och NATO, och Liberalernas Sverige vågar gå längst fram i kampen för alla människors mänskliga fri- och rättigheter. Sverige ska vara en särskilt stark röst i frågor som är politiskt känsliga i andra länder: jämställdhet, kvinnors rätt till sin egen kropp, sin sexualitet, och rätten till fri, säker och laglig abort, samt HBTQ- personers rättigheter.”

“Svenska vapen ska alltid vara på rätt sida. Därför vill vi se ett demokratikrav i svensk vapenexport, så att Sverige aldrig exporterar vapen till diktaturer. Ett sådant krav skulle innebära att export vägs mot tydliga krav på demokratisk utveckling, vapenexport för det långa loppet, inte kortsiktiga vinster.”

“För att kunna bedriva en utrikespolitik med tydligt fokus på värderingar och demokrati krävs det EU får en tydligare röst i omvärlden. EU bör även fortsätta sitt partnerskap med de afrikanska länderna.

Liberalerna vill:

  • Stärk EU:s röst i världen

  • Långsiktigt samarbete med länder i Afrika

  • Landrapportering för att bekämpa korruption”

“Säkrande av mänskliga fri- och rättigheter, skydd för och upprättande fria val och garantier för fredligt maktöverförande – så bekämpar vi ofriheten världen över. Den svenska biståndspolitiken ska ha dessa som sina överordnade mål. Sverige ska vara en förebild. Det åstadkommer vi genom ett generöst och effektivt bistånd, som motsvarar enprocentsmålet och går till de organisationer och institutioner som kämpar för frihet och demokrati.”

Försvarspolitik:

“I en orolig omvärld där krig och konflikter hotar Europas närhet behövs ett mer omfattande försvarssamarbete mellan Sverige och EU. Bara tillsammans med andra kan vi försvara friheten i Europa.

Liberalerna vill:

  • Mer samarbete

  • Sverige bör gå med i European Intervention Initiative

  • Sverige med i PESCO:s cyberförsvar

  • Effektiva åtgärder mot informationskrigföring

  • EU måste öka sin försvarsförmåga

  • Utöka den europeiska försvarsfonden”

 

Miljöpartiet

Utrikes- och biståndspolitik:

“Miljöpartiet jobbar för att fler länder ska ta sitt klimatansvar, för att stoppa vapenexport till diktaturer och för mänskliga och demokratiska rättigheter. Vi vill att Sverige ska vara en pålitligt partner i kampen för en bättre värld.

Vi driver en feministisk utvecklings- och utrikespolitik och kämpar för jämställdhet både i Sverige och utomlands. Respekten för kvinnor och flickors rättigheter och möjligheter måste öka. Fler kvinnor ska vara med och fatta de viktiga besluten.”

“Miljöpartiet vill:

  • att Sverige och EU ska vara en stark internationell röst för jämställdhet, demokrati och mänskliga rättigheter

  • att Sverige ska vara en ledande kraft i den globala klimatomställningen och investera resurser i klimat- och miljöarbete i fattiga länder

  • att Sverige ska bedriva en rättvis och miljömässigt hållbar handel

  • ställa skarpare krav och sätta hårdare villkor i Sveriges och EU:s utrikes- och handelspolitik för att driva på det globala klimatarbetet, bevara biologisk mångfald, främja demokrati och mänskliga rättigheter, stärka djurskyddet och minska de globala klyftorna.”

“Miljöpartiet vill

  • höja biståndsramen från 1 till 1,25 procent av BNI

  • använda biståndet till att påskynda utfasningen av fossil energi och möjliggöra att investeringar i förnybart också når de allra fattigaste

  • fortsätta driva en feministisk utvecklings- och utrikespolitik som sätter fokus på kvinnors rättigheter, politiskt deltagande, ekonomisk egenmakt, inflytande över fredsarbete, frihet från våld samt rätten till reproduktiv hälsa

  • att Sverige ska vara en ledande kraft i den globala klimatomställningen och investera i klimat- och miljöarbete i fattiga länder

  • Att Sverige ska fortsätta vara en ledande givare och partner för människor på flykt och som riskerar svält

  • stoppa skatteparadis och kapital- och skatteflykt från fattiga länder

Miljöpartiets grund är solidariteten med människor och planet. Genom biståndet spelar Sverige en viktig roll globalt för minskad fattigdom, respekt för de mänskliga rättigheterna, fred och en rättvis klimatomställning.”

Försvarspolitik:

“Miljöpartiet vill

  • att Sverige ska vara militärt alliansfritt, värna folkrättens principer och fortsatt stå fritt från Nato-medlemskap.

  • att Sverige ska stärka sin försvarsförmåga och ha en modern försvars- och säkerhetspolitik som förhåller sig till komplexiteten i hur olika hot är sammanlänkade (som cyberhot, terrorism, naturkatastrofer och beroende av olja, gas och uran)

  • stå upp för internationella lagar och regler

  • stärka det civila försvaret och krisberedskapen för att kunna möta hot som klimatförändringar, naturkatastrofer, cyberattacker och våldsbejakande extremism

  • stärka Sveriges roll i konfliktförebyggande och fredsfrämjande arbete.

  • att Sverige antar lagstiftning som förbjuder införsel av kärnvapen i Sverige både i freds- och krigstid.”

 

Moderaterna

Utrikes- och biståndspolitik:

“Sveriges utrikespolitik ska utgå ifrån svenska intressen, som landets säkerhet och vårt gemensamma välstånd. Samtidigt ska våra värderingar om mänskliga fri- och rättigheter, demokrati, rättsstat samt marknadsekonomi alltid vägleda hur vi agerar internationellt.

Vi ser hur stater med intressen och värderingar som skiljer sig från våra, försöker stärka sitt globala inflytande. Dels skapar auktoritära stater nya samarbeten utanför de etablerade organisationerna, och dels ökar auktoritära stater sitt engagemang inom redan etablerade FN-organ.

Utvecklingen i det multilaterala systemet riskerar att få negativa konsekvenser för internationellt samarbete såväl som för Sveriges förmåga att vara med och forma normer och standarder.”

Moderaterna vill:

  • “att svensk utrikespolitik ska värna marknadsekonomin”

  • “stärka svenskt försvar och att Sverige går med i NATO”

  • “ha en utrikespolitik som prioriterar ett ökat samarbete i norra Europa”

  • “ha en utrikespolitik som prioriterar ett ökat samarbete i norra Europa”

“Vår biståndspolitik bygger på en insikt om att det inte är bistånd som driver utveckling. Marknadsekonomin, äganderätten och en fri handel utgör grunden för samhällens utveckling och hållbart välstånd för människor. Och det är framför allt enskilda människor med idéer och som vågar förverkliga sina drömmar som gör världen bättre.

Målet för biståndspolitiken måste vara att göra det möjligt för länder att gå från bistånd till handel så att det traditionella biståndet en dag kan upphöra.

För att bidra till att bryta länders biståndsberoende måste vi reformera biståndet.”

Moderaterna vill:

  • “avskaffa enprocentmålet i biståndet”

  • “att svenskt bistånd ska bli mer fokuserat och prioritera konkreta resultat”

  • “ha ett bistånd som tar betydelsen av demokrati på allvar”

  • “prioritera det humanitära biståndet”

Försvarspolitik:

“Sveriges försvar ska säkra vårt land och vårt sätt att leva. Rysslands ökar sin militära förmåga, vilket gör vårt närområde mer osäkert. Därför vill Moderaterna stärka försvarets förmåga att skydda Sverige året runt i fred, kris och krig, enskilt och tillsammans med andra. 

Just nu står Sverige inför en breddad hotbild. Faktum är att Försvarsberedningen har konstaterat att det inte går att utesluta ett militärt angrepp mot Sverige. Och inte heller kan vi utesluta att militära maktmedel och hot kan användas emot oss. Men hotet mot vår säkerhet är inte bara militärt, utan också politiskt och ekonomiskt. Dessutom kommer hotet från fler håll än för några år sedan. Vi behöver göra mer för att säkra Sveriges försvarsförmåga, ekonomiska konkurrenskraft, politiska handlingsfrihet och mer för att värna demokrati och mänskliga rättigheter.”

  • “Ökad budget för Försvarsmakten”

  • “Sverige ska gå med i Nato”

  • “Stärk Sveriges krisberedskap”

 

Socialdemokraterna

Utrikes- och biståndspolitik:

“Sverige ska i alla relevanta forum driva den feministiska utrikespolitiken och arbeta för att stärka kvinnors och flickors rättigheter, representation och resurser. Jämställdhet är ett mål i sig men också en förutsättning för att nå fred, säkerhet och hållbar utveckling.”

“Socialdemokraterna vill:

  • att Sverige ska vara ledande i FN:s arbete för ekonomisk jämställdhet och för att flytta fram positionerna för kvinnors rättigheter globalt

  • att Sverige ska fortsätta driva på arbetet för ett stärkt jämställdhetsperspektiv i FN

  • att kvinnor får en mer framträdande roll i det förebyggande, fredsskapande och fredsbevarande arbetet

  • att Sverige ska fortsätta arbetet med att bekämpa allt sexuellt våld både vid konflikter och i fredstid.”

“Svensk säkerhetspolitik ska vara fredsbevarande och krigsavhållande. Den ska innehålla: ett ökat samarbete i Norden, en aktiv Östersjöpolitik, ett stärkt Europasamarbete, ett starkare Förenta Nationerna (FN) och ett svenskt medlemskap i Nato.

Socialdemokraterna vill:

  • att säkerhetspolitiken ska värna Sveriges självständighet

  • att säkerhetspolitiken ska vara stabil och långsiktig

  • att säkerhetspolitiken ska bidra till stabilitet i vårt närområde

  • att säkerhetspolitiken ska bidra till global fred, säkerhet och utveckling

  • att säkerhetspolitiken ska utvecklas för att stå emot de alltmer komplexa säkerhetshoten”

“Sveriges bistånd ska användas till att minska fattigdomen och orättvisorna i världen. Vi vill arbeta för att fler barn ska kunna gå i skolan, att fler människor ska få tillgång till rent vatten och att kvinnor och flickor ska ha lika möjligheter till utbildning, arbete och inflytande som män och pojkar.

Socialdemokraterna vill:

  • att alla politikområden ska samverka för att nå en hållbar utveckling i världen

  • att minst 50 procent av biståndet ska gå till satsningar för kvinnor och barn

  • att Sverige ska vara ledande i FN:s arbete för ekonomisk jämställdhet och för att flytta fram positionerna för kvinnors rättigheter globalt

  • att det ska vara höga krav på ordning och reda samt resultat i biståndsarbetet.”

Försvarspolitik:

“Det svenska försvaret ska bevara vår fred och självständighet, trygga stabiliteten i vårt närområde och bidra till att stärka internationell fred och säkerhet. De nationella behoven utgör grunden för våra prioriteringar – försvaret av Sverige börjar i Sverige. Därför vill vi socialdemokrater ha ett modernt, effektivt och folkligt förankrat försvar.

Socialdemokraterna vill:

  • kraftigt stärka Sveriges totalförsvarsförmåga

  • öka anslaget det militära försvaret till motsvarande 2 procent av BNP så fort det är praktiskt möjligt

  • öka den operativa förmågan i militärförbanden

  • trygga tillgången till personal inom Försvarsmakten

  • förstärka och samordna beredskap för att möta nya hot

  • fördjupa Sveriges internationella försvars- och säkerhetssamarbeten med demokratiska stater och organisationer.”

 

Sverigedemokraterna

Utrikes- och biståndspolitik:

“Demokrati är en förutsättning för den frihet som alla människor har rätt till, varför vi prioriterar kampen för verklig demokrati, åsiktsfrihet och tillgång till fria medier. Inom FN vill vi stoppa stater som allvarligt bryter mot de mänskliga rättigheterna från att ta ledarrollen i kommittéer och utskott.”

“Sverigedemokraterna vill reformera EU till förmån för ett mindre överstatligt och mer demokratiskt funktionssätt. Om det misslyckas bör vi överväga att se över medlemskapet.

Sverigedemokraterna vill dock att relationerna med våra närmaste grannländer ska gå djupare än sedvanligt internationellt samarbete.”

SD vill:

  • “Ta strid mot den höga EU-avgiften och genomföra en radikal sanering av EU:s budget.”

  • Säkra ett permanent svenskt nej till euron och bankunionen för att skydda svenska skattebetalare mot att tvingas finansiera kollapsande europeiska banker.

  • Bekämpa tiggeri och europeisk människohandel.

  • Stödja förföljda sekulära, kristna och andra minoriteter och erkänna folkmordet under det Ottomanska riket och folkmordet som Islamiska Staten begått i Irak och Syrien.

  • Erkänna Somaliland som en självständig stat, verka för att den kurdiska regionen i Irak tillåts utropa självständighet och att Nineve-slätten i Irak ges mer autonomi.

  • Erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

  • Ta fram en långsiktig strategi för att främja mänskliga fri- och rättigheter i Ryssland.”

“Sverigedemokraterna är i grunden ett biståndsvänligt parti. […] Tyvärr är Sverige idag i en annan situation. De stora och långsiktiga kostnadsåtaganden, vilka till stor del beror på oplanerad och ansvarslös migrationspolitik, gör besparingar nödvändiga. Vi förordar därför nu en biståndsram på 0,7 % av BNI, vilket är den nivå som rekommenderas av FN.”

“Vi vill ha ett tydligt fokus på fattigdomsbekämpning och att barnens bästa ska få stå i centrum.”

“Vi vill se ett bistånd som är inriktat på effektivitet och resultat där de mest utsatta människorna prioriteras.”

“När det är möjligt att flytta tillbaka till ett område som varit drabbat av krig vill vi också särskilt satsa på återuppbyggnad och bidrag för frivillig återvandring för att människor som vill bygga upp ett liv i sitt hemland ska kunna göra det.”

SD vill:

  • “Verka för internationell flyktinghjälp i närområdet, stödja återuppbyggnad av infrastruktur i krigsdrabbade områden och bidra generöst till frivilligt återvändande av flyktingar.

  • Göra särskilda satsningar på att bevara regnskogen, minska luftföroreningar i utvecklingsländer och motverka miljöförstöring i världshaven.

  • Avveckla biståndet till korrumperade organisationer som Islamic Relief och den palestinska myndigheten.

  • Stärka barnperspektivet genom riktade satsningar på barnhälsa, undernäring, utbildning och förebygga smittspridning.”

Försvarspolitik:

“Sverigedemokraterna vill att försvarsanslaget senast inom tio år ska öka till minst 2,5 % av BNP, medan vi omedelbart vill påbörja byggandet av ett försvarsförbund med Finland. Hela folkets försvarsvilja garanterar uthållighet, varför vi särskilt vill stärka de svenska frivilligorganisationerna. Vi anser att den operativa ledningen av försvaret ska ligga på regional nivå och att omsättnings- och mobiliseringsförråd ska vara väl spridda.

Som ett militärt alliansfritt land ska vi inte peka ut fiender även om vi deltar i sanktioner och vapenembargon mot vissa länder. Genom partnerskapet med NATO skapas utökade samarbetsmöjligheter inför internationella insatser. Vi motsätter oss ett militariserat EU, något som i praktiken skulle innebära att NATO och EU får parallella kapaciteter.

Den svenska försvarsindustrin är inte bara säkerhetspolitiskt viktig utan även en inkomstbringande, högteknologisk industri. Sverigedemokraterna vill därför särskilt nyttja svenska leverantörer vid materielinköp.”

 

Vänsterpartiet

Utrikes- och biståndspolitik:

“Vänsterpartiets utrikespolitik strävar efter att skapa en rättvisare och jämlikare värld. Vi vill jämna ut klyftorna mellan fattiga och rika människor och länder, mellan kvinnor och män genom en mer rättvis global världsordning.

För detta krävs en kraftfull och samstämmig utvecklingspolitik, en mer demokratisk värld och en starkare respekt för internationell rätt och mänskliga rättigheter.” “Demokrati och mänskliga rättigheter fungerar som skydd för de människor som är mest utsatta, skapar en mer jämlik maktfördelning och möjlighet för människor att påverka sina levnadsvillkor.”

“Vänsterpartiet vill se en rättvis och jämlik värld där alla människor har samma möjligheter att leva de liv de vill. Utvecklings- och biståndspolitiken är viktiga medel för att nå dit.”

“Det finns tillräckligt med resurser för att utrota fattigdomen, men istället hamnar merparten av resurserna i den rika delen av världen. Vänsterpartiet menar att utveckling och fattigdomsbekämpning kräver en rad åtgärder: skuldavskrivningar, en klimatpolitik där rika länder och multinationella företag tar ansvar, ett stärkt regelverk för vapenhandel och rättvisa handelsregler.”

Försvarspolitik:

“Svensk säkerhetspolitik ska främst bygga på fredliga lösningar och på att förebygga kriser snarare än att förespråka militära alternativ.

Vårt lands säkerhet förutsätter också en aktiv, självständig utrikespolitik med ett brett engagemang för demokrati, mänskliga rättigheter och folkrätt, för kvinnors frigörelse och global social rättvisa.

Vänsterpartiet vill se ett modernt försvar grundat på folklig förankring och militär alliansfrihet. Vi är för en allmän och könsneutral värnplikt. För oss är det en demokratifråga att försvaret utgörs av människor med olika bakgrunder.

Vi värnar den militära alliansfriheten. Det är bara så vi kan garantera en självständig utrikespolitik. Vi säger nej till ett svenskt medlemskap i Nato och vi vill att Sverige river upp det s.k. värdlandsavtalet med Nato.

Vänsterpartiet vill inte att försvaret ska lägga ner fler förband.”

“Vi anser också att beredskapen för att hantera kriser och katastrofer bör förbättras.”