När kriget bryter själar: Sexuellt våld och kvinnors kamp för rättvisa
/TUNATURA/ IStock
Detta är en kommenterande text. Analyser och ställningstaganden är skribentens och speglar inte alltid Utrikespolitisk aftons inställning.
Kontakt: oag@utrikespolitiskafton.com
Elin Parviainen
Analytiker, Utrikespolitisk Afton
Introduktion
Sexuellt våld mot kvinnor har länge varit en tragisk och strategisk komponent i väpnade konflikter. Kvinnokroppen används inte bara som ett direkt vapen i krig utan också som ett medel för att förnedra, demoralisera och splittra fiendesidans samhälle. Detta våld är inte en oavsiktlig eller spontan handling av individuella soldater, utan snarare en systematisk och strategisk del av krigsföringen, där sexuella övergrepp används för att kontrollera och dominera befolkningen.
Historiska och nutida exempel
Under andra världskriget utsattes kvinnor i flera krigszoner för systematiska våldtäkter, där exempelvis de s.k. "tröstekvinnorna" (eng. Comfort women) i det japanska imperiet användes för att institutionalisera sexuellt slaveri. Till en början bestod dessa “comfort stations” av frivilliga prostituerade, men med den militära expansionen ökade tvångsrekryteringen. Unga flickor och kvinnor, många av dem från Korea, lurades med falska löften om arbete som sjuksköterskor eller fabriksarbetare, eller bortfödes med våld till dessa stationer för att tjäna som sex slavar runt om det japanska imperiet. Cirka 200 000 kvinnor och flickor uppskattas ha varit del av detta slaveri. “comfort stations” var avsedda att användas exklusivt av trupper och officerare. Den japanska militären har länge försökt rättfärdiga skapandet av systemet, med anledningar som: att stärka arméns moral, kontrollera soldaternas beteende, begränsa spridningen av könssjukdomar bland trupperna samt förhindra våldtäkter av japanska soldater och därigenom undvika ökad fientlighet bland invånarna i de ockuperade områdena. I vissa vittnesmål om händelserna berättar kvinnorna att de kunde tvingas betjäna upp till 60 män per dag. Trots officiella riktlinjer om vård och skydd var misshandel, tortyr och avrättningar vanliga för de kvinnor som försökte fly eller blev för sjuka för att "arbeta".
Efterkrigstidens väpnade konflikter har inte varit något undantag till ovanstående. Under Balkankrigen på 1990-talet användes våldtäkt i stor skala, särskilt i Bosnien och Hercegovina. Serbiska styrkor utförde gruppvåldtäkter, tortyr och sexuellt slaveri för att etniskt rensa områden och demoralisera den muslimska befolkningen. Åklagare Dirk Ryneveld konstaterade vid en av Haag-rättegångarna 2000: "These crimes were committed during an armed conflict and were widespread and systematic. What happened to the Muslim women of Foca occurred purely because of their ethnicity or religion, and because they were women."
I nutida konflikter, som i Demokratiska republiken Kongo, har sexuellt våld använts systematiskt för att kontrollera och underkuva befolkningen. Denis Mukwege, en kongolesisk läkare och fredspristagare, har dokumenterat tusentals fall av sexuellt våld och betonar att detta inte bara förstör individer, utan också deras familjer och hela samhällen. 2019 dömdes Bosco “The terminator” Ntaganda till 30 års fängelse för sina krigsbrott i Demokratiska republiken Kongo under perioden 2002-2003. Ntaganda dömdes för mord, våldtäkt, sexuellt slaveri och tvångsförflyttning av den civila Lendu-befolkningen. Vidare inträffade nyligen en rymning från ett av fängelserna i DRC, där manliga fångar, innan de flydde, brutalt bröt sig in i den kvinnliga avdelningen och våldtog över 100 kvinnor, varefter de satte eld på offren och närliggande byggnader.
Liknande mönster har rapporterats i konflikten i Tigray-regionen i Etiopien, där Amnesty International har dokumenterat sexuella övergrepp av soldater med syftet att terrorisera och etniskt rensa befolkningen. Vid konflikten i Tigray-regionen har chockerande, våldsamt och brutalt sexuellt våld dokumenterats, bestående av 1288 fall mellan februari och april 2021. Dock förväntas mörkertalet vara stort, där flertalet av de som utsatts inte har sökt vård. Offren består av kvinnor och flickor i åldrarna 10 till 62 år, vissa av dem gravida, när rapporten genomfördes. Vissa av de som blivit utsatta har hållits fängslade i flera veckor under omständigheter som kan likställas med sexuellt slaveri. Andra har blivit våldtagna framför familjemedlemmar och vissa extrema fall sina egna barn.
Internationella åtgärder och rättsliga ramar
Det internationella samfundet har vidtagit flera åtgärder för att motverka sexuellt våld i konflikter. FN:s säkerhetsråd antog år 2000 resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet, vilken förstärker kvinnors roll i konfliktlösning och betonar vikten av att skydda kvinnor i krigsområden. Mer specifikt syftade denna resolution till att bekräfta den viktiga roll som kvinnor spelar i förebyggande och lösning av konflikter, fredsförhandlingar, fredsbyggande, fredsbevarande, humanitära insatser och återuppbyggnad efter konflikter. Vidare kräver den att alla parter i konflikter vidtar åtgärder för att skydda kvinnor och flickor från könsbaserat våld, särskilt våldtäkt och andra former av sexuella övergrepp, i väpnade konflikter. Senare resolutioner, såsom 1820 och 2467, har fördömt våldtäkt som en krigsstrategi och uppmanat till ökat ansvarstagande och rättslig påföljd för förövare. Vidare har Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag spelat en central roll i att hålla förövare ansvariga. Rättsfall, som domen mot den kongolesiske krigsherren Bosco Ntaganda, har skapat prejudikat genom att sexuellt våld definieras som en krigsförbrytelse och ett brott mot mänskligheten. Trots dessa framsteg är rättsskipningen ofta otillräcklig, och många förövare går fortfarande fria.
Kvinnors motstånd och mobilisering
Sexuellt våld i konflikter har inte enbart varit ett instrument för förtryck, utan har även lett till mobilisering och motstånd. Kvinnor i konfliktzoner har organiserat sig för att dokumentera övergrepp, kräva rättvisa och delta i fredsprocesser. I Colombia har statliga-och paramilitära grupper likväl som rebellerna använt sig av sexslaveri, påtvingad prostitution, sexuell stympning och våldtäkt i konflikten. Kvinnorna kom senare att spela en avgörande roll i fredsförhandlingarna mellan FARC-gerilla och regeringen.
Andra exempel inkluderar kvinnorörelsen i Liberia, där fredsaktivisten Leymah Gbowee ledde massiva kvinno protester som bidrog till att avsluta inbördeskriget 2003. Detta bland annat genom att de tvingade president Charles Taylor till fredssamtal med andra ledare i ECOWAS (Economic Community of West African States). Deras engagemang fortsatte efter kriget, och genom medborgarutbildning och mobilisering av röster hjälpte de Ellen Johnson Sirleaf att bli Afrikas första demokratiskt valda kvinnliga president. Kvinnorna har även etablerat "fredshyddor", där de arbetar för långsiktigt fredsbyggande och kvinnors egenmakt. I Kongo och andra konfliktdrabbade regioner har kvinnorörelser bidragit till att skapa medvetenhet och förändra lagstiftning. Deras kamp visar på kvinnors centrala roll i fredsbyggande och återuppbyggnad av samhällen efter krig.
Utrikespolitiska implikationer
Sexuellt våld i konflikter har omfattande utrikespolitiska konsekvenser, särskilt inom internationella relationer och säkerhetspolitik. Systematiskt sexuellt våld destabiliserar samhällen, vilket leder till massflykt, ökad humanitär kris och försämrad regional säkerhet. FN:s säkerhetsråd har betonat att sexuellt våld i konflikter inte bara är en fråga om brott mot mänskliga rättigheter, utan också en säkerhetsfråga som påverkar internationell stabilitet. Västvärlden har i vissa fall använt förekomsten av sexuellt våld som en del av sin diplomatiska och militära strategi. Till exempel har rättfärdiganden för internationella interventioner, som i Libyen 2011, delvis baserats på rapporter om sexuellt våld. En Amnesty-utredning kunde dock senare inte verifiera anklagelserna, och en brittisk granskning ifrågasatte trovärdigheten i de rapporter som rättfärdigade ingripandet.
Kritik har även riktats mot att ekonomiska och geopolitiska intressen ofta sammanflätas med humanitära argument i sådana interventioner. FN och världssamfundet måste inte bara fokusera på att bestraffa förövare utan också på att förebygga att sexuellt våld används i framtida konflikter. Att involvera kvinnor i fredsprocesser, satsa på utbildning och öka straffen för förövare är avgörande steg för att bryta denna cykel av våld.
Slutsats
Sexuellt våld i konflikter är inte enbart en individuell tragedi utan ett verktyg för att kontrollera och försvaga samhällen. Trots internationella insatser fortsätter detta våld att vara ett utbrett problem. Genom att erkänna den systematiska och strategiska karaktären av dessa övergrepp kan det internationella samfundet bättre adressera både rättsliga och preventiva åtgärder. Att inkludera kvinnor i fredsprocesser, förstärka rättsliga mekanismer och satsa på utbildning och rehabilitering är avgörande steg för att minska förekomsten av sexuellt våld i framtida konflikter. Slutligen krävs en global vilja att inte enbart se detta som en följd av krig, utan som ett avsiktligt maktmedel som kan och måste bekämpas.
Referenser
Asian Studies. (2019). Teaching About the Comfort Women During World War II and the Use of Personal Stories of the Victims. Education About Asia, 12(2). Available at: https://www.asianstudies.org/publications/eaa/archives/teaching-about-the-comfort-women-during-wo rld-war-ii-and-the-use-of-personal-stories-of-the-victims/
BBC. (2023). Japan ordered to compensate wartime “comfort women”. Available at: https://www.bbc.com/news/world-asia-67512578 [Accessed 18 March 2025].
BBC. (2025). Goma jailbreak: More than 100 women raped and burned alive in DR Congo jailbreak, UN says. Available at: https://www.bbc.com/news/articles/ckgyrxz4k6zo [Accessed 23 March 2025].
House of Commons, Foreign Affairs Committee. (2016). Libya: Examination of intervention and collapse and the UK’s future policy options. Available at: https://publications.parliament.uk/pa/cm201617/cmselect/cmfaff/119/119.pdf [Accessed 16 March 2025].
Kvinna till Kvinna. (2022). Vi måste fortsätta att prata om våldtäkt i krig. Available at: https://kvinnatillkvinna.se/vi-maste-fortsatta-att-prata-om-valdtakt-i-krig/ [Accessed 17 March 2025]. The Guardian. (2000).
Serbs “enslaved Muslim women at rape camps”. Available at: https://www.theguardian.com/world/2000/mar/21/warcrimes.balkans [Accessed 20 March 2025].
United Nations, Security Council. (2019). Security Council Resolution 2467 (2019). Available at: https://docs.un.org/en/S/RES/2467(2019) [Accessed 20 March 2025].
United Nations. (2020). Landmark resolution on Women, Peace and Security. Available at: https://www.un.org/womenwatch/osagi/wps/ [Accessed 20 March 2025].