Estlands digitala demokrati – en förebild för omvärlden

Gleb Makarov/Unsplash

Detta är en kommenterande text. Analyser och ställningstaganden är skribentens och speglar inte alltid Utrikespolitisk aftons inställning.

Mail: info@utrikespolitiskafton.com

KAROLINA BOYOLI

Ordförande, Utrikespolitisk Afton

Inledning

Estland, ett litet land i nordöstra Europa som gränsar till Ryssland och Lettland med en maritim gräns mot Finland, har gjort otroliga utvecklingar inom digitalisering sedan det bokstavligen sjöng sig självständigt från Sovjetunionen. År 2021 firade Estland 30 år av självständighet som en suverän stat. När Estland lämnade Sovjetunionen stod landet inför stora utmaningar inom digitalisering eftersom de låg långt efter sina grannländer (e-Estonia – e-Identity). När stora delar av världen hade börjat använda datorer och mobiltelefoner använde Estland fortfarande skrivmaskiner och fasta telefoner. En liten skara mycket innovativa politiker i Estlands parlament Riigikogu ledde landet framåt och lade grunden som idag gjort Estland till världens främsta digitala nation. 

För att komma ikapp andra europeiska länder behövde Estlands taktik vara vågad. Istället för att bara investera i redan befintlig teknik investerade den unga estländska staten, ännu inte bunden av den tunga byråkratins kedjor eller fångade i ett stort näste av lagar, i ny och annorlunda teknik (e-Estonia – Freedom and dispersion). De hade potential och möjlighet att skapa något helt nytt och annorlunda i sin parlamentariska styrning och hur landet borde fungera.

Analys 1. Den digitala utvecklingen

Under de senaste åren har Estland kommit att klassas som det mest digitaliserade landet i världen. Även i jämförelse med de digitalt framstående grannarna Sverige och Finland har Estland verkligen varit pionjärer inom digital utveckling genom att kombinera det industriella ingenjörstänket från Sovjetunionen med Estländsk innovation. Den tekniska utvecklingen i landet föddes ur projektet Tiger Leap som genomfördes under 90-talet med syftet att förse alla landets skolor med internettillgång (e-Estonia – Story of e-Estonia). Därefter följde e-deklarationer, mobilparkering, digitala sjukvårdsjournaler och mycket mer (e-Estonia  – enter e-Estonia; e-Estonia – X-Road). Dagens system är uppbyggt så att samtliga medborgare har ett digitalt ID, vilket ursprungligen inspirerades av ett samarbete med Sverige och det svenska personnummersystemet (e-Estonia – e-Identity). Enligt Estlands e-Myndighet finns 99% av alla landets myndighetstjänster tillgängliga online, inklusive digital röstning, vilket bidrar till en billigare stat (e-Estonia  – enter e-Estonia).

Analys 2. Cybersäkerhet och konceptet digital ambassad

På grund av Estlands stora tekniska investeringar har riskerna för cyberattacker och andra former av digitala hot utifrån ökat. 2007 inträffade en stor cyberattack av odefinierad avsändare som klassas som en av de största organiserade cyberattackerna mot ett enskilt land någonsin (e-Estonia – Cyber defence). Istället för att se attacken som en svaghet lyfter Estland det som en lärorik erfarenhet och menar sig ha blivit världsledande inom området cybersäkerhet därefter. Detta eftersom påföljderna blev att landet investerade i blockchain-teknik och grundade en internationell koalition för att förhindra framtida cyberhot (e-Estonia – Cyber defence; e-Estonia – KSI blockchain in Estonia).

Det är inte bara medborgartjänster som digitaliseras utan en annan slags digitalisering är också på gång. Estland har nämligen presenterat den första digitala ambassaden (e-Estonia – Data Embassy). Ambassaden har sitt säte i Luxemburg. Estlands e-myndighet e-Estonia beskriver ambassaden som en databas som försäkrar hela Estlands efterlevnad som stat ifall cyberattacker eller andra hot skulle komma att bli verklighet (ibid.). “Ambassaden utan ambassadör” går inte enligt traditionella definitioner för vad en ambassad är, till exempel i enlighet med Wienkonventionen. Istället är en digital ambassad ett nytt koncept som snarast kan liknas ett högsäkerhetsklassat datacenter med immunitet och Estländskt styre (ibid.).

Analys 3. Digital spridning och export

Estländsk teknologi exporteras idag genom en rad olika organisationer och företag bestående av IT-experter, programmerare, ingenjörer och andra tekniskt kunniga som säljer sina tjänster världen över. Detta innebär att samma metoder som Estland använt i sin digitalisering exporteras till andra länders system för att öka den tekniska utvecklingen för målgruppen de arbetar med. Vidare håller Estlands e-myndighet e-Estonia i expositioner och presentationer där Estlands digitala utveckling och samarbetsmöjligheter presenteras för makthavare, politiker, kommunikatörer och andra relevanta aktörer.

Slutsats

Estlands relativt snabba och fortfarande pågående digitala utveckling har inte bara gjort att landet är det mest digitalt utvecklade i hela världen, utan att de även har framstående utbildning, teknik och medicinsk forskning tack vare denna digitalisering. Under de kommande åren är det mycket sannolikt att vi ser en ökad export av digitala tjänster och styrningsmetoder från Estland till länder i närområdet och till länder med en delad historisk relation till Ryssland i linje med ökade digitaliseringsviljor världen över. Estlands kunskaper i statlig digitalisering är något som Sverige kan ta efter och bör fokusera på vid relationer för att kunna utöka den digitala utvecklingen och kompetenser på hemmaplan. Vidare är det sannolikt att fler länder följer Estlands exempel och inför konceptet digitala ambassader som ett skydd mot cyberattacker.