MUF om Sveriges roll
/Oleksii Liskonih/ IStock
Detta är en kommenterande text. Analyser och ställningstaganden är skribentens och speglar inte alltid Utrikespolitisk aftons inställning.
Kontakt: oag@utrikespolitiskafton.com
I samband med Utrikespolitisk aftons årliga panelsamtal om den svenska utrikesdeklarationen har vi i år även bjudit in politiska ungdomsförbund att bidra med analyser i ämnet. Denna vecka publicerar vi dessa texter under vår verksamhetsgren för omvärldsanalyser. Idag skriver Oliver Andersson, Internationell sekreterare, Moderata ungdomsförbundet.
Sveriges roll i en osäker värld
I en tid präglad av geopolitiska skiften, auktoritära tendenser och ekonomisk fragmentering måste Sverige driva på för ytterligare samarbete och sammanhållning på den globala arenan. Moderata Ungdomsförbundet vill se ett ovillkorligt stöd till Ukraina, ett robust försvar genom NATO, en expansiv frihandelspolitik och ett starkt EU.
Stödet till Ukraina måste öka
Rysslands illegala krigföring i Ukraina utgör en systematisk attack mot den europeiska säkerhetsordningen. När stödet från USA sviktar, är det av yttersta vikt att stödet till Ukraina är och ska vara Sveriges viktigaste utrikespolitiska prioritering. Utan ett fritt Ukraina, har vi inget fritt Europa. Sverige har hittills allokerat över 70 miljarder kronor i militärt, ekonomiskt och humanitärt bistånd. Men det är uppenbart att vi kan göra mer. Det är dags att Sverige levererar JAS Gripen till Ukraina.
Sverige måste också, utöver militärt och humanitärt bistånd fortsätta stötta Ukraina i dess vilja att bli medlemmar i EU och Nato.
Säkerhet genom Nato
För drygt ett år sedan blev Sverige medlemmar i Nato, efter en nästan två års lång ansökningsprocess. Att Sverige blivit medlemmar i Nato stärker inte bara Sveriges säkerhet och försvar, utan gör även Nato starkare och säkrare. De senaste åren har även Sverige kraftigt utökat sina försvarsutgifter, efter decennier av ett haltande försvar. Sverige kommer att fram till 2028 allokera 2,6 procent av BNP till försvaret. Drygt 173 miljarder kronor. Men detta räcker inte. Sveriges långsiktiga mål bör vara att allokera 3 procent av BNP till försvaret.
När vi nu snart kan summera vårt första år som Nato-medlem kan man konstatera att man kan vara stolt över det svenska försvaret och det svenska bidraget till alliansen. Att vi är medlemmar i Nato innebär att vi ingår i Natos försvarsplanering men också att vi bidrar till Natos förband. Tidigare i år stationerades 600 svenska soldater på Lettland i Sveriges första markinsats som allierad. En tydlig illustration på hur vårt försvar inte längre stannar vid Sveriges gränser, utan Europas och Baltikum som exempel. Detta belyser även vikten av det nordisk-baltiska samarbetet.
Frihandel är vägen till tillväxt
Världen ser inte likadan ut idag som den gjorde för en till två månader sedan. I en era av ekonomisk osäkerhet, ökande protektionism och hot om handelskrig gläder det mig att Sverige nu är de mest frihandelsvänliga landet i världen. Sverige fattar som bekant inte några frihandelsavtal själva, utan det är genom EU vi får våra frihandelsavtal på plats. Det är nu av yttersta vikt att vi diversifierar vår handel och ratificerar frihandelsavtalet med Mercosur-länderna Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay. Samtidigt måste vi se till att förhandlingarna med länder som Australien och Indien går framåt. Det är genom handel som EU har byggt sitt välstånd och vi vet att en diversifierad handel skapar motståndskraft och gör oss mindre beroende.
EU är vår viktigaste utrikespolitiska arena
EU är och förblir Sveriges främsta utrikespolitiska plattform. Genom unionen kan Sverige inte bara påverka globala frågor utan också säkerställa att våra nationella intressen får genomslag i internationell politik. EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik ger Sverige en starkare röst i världspolitiken och möjliggör en kraftfull respons mot hot som Rysslands aggression, Kinas ekonomiska expansion och auktoritära regimers destabiliserande verksamhet. I en tid av ökade säkerhetshot och geopolitiska utmaningar är det avgörande att Sverige driver på för en mer enhetlig och handlingskraftig EU-politik, särskilt inom försvar, energi och handel.
Dags att ta på ledartröjan
Passivitet är inte ett alternativ i en alltmer komplex och konfliktfylld värld. Sverige måste vara en drivande kraft i att försvara demokrati, stärka försvarssamarbeten och främja ekonomisk frihet. MUF kräver ett fortsatt och utökat stöd till Ukraina, en kraftfull svensk närvaro inom Nato, en expansiv frihandelspolitik och ett starkt EU inom utrikespolitiken.